Sluiten

Categorieën

Filters
      Team Evac - Donderdag 18 Oktober 2024

      Moderne Wondverzorging: Het verschil tussen vroeger en nu

      Moderne Wondverzorging: Het verschil tussen vroeger en nu

       

      Wondverzorging heeft door de jaren heen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Waar vroeger veel vertrouwen werd gesteld in huis-, tuin- en keukentips van oma, weten we tegenwoordig dat deze methoden niet altijd effectief, en soms zelfs schadelijk kunnen zijn. De inzichten in de wondgenezing zijn door wetenschappelijk onderzoek sterk verbeterd, wat leidt tot betere zorg en een snellere wondgenezing.

       

      Vroeger versus Nu

       

      Vroeger werd vaak geadviseerd om wondjes open te laten (niet af te dekken), om ze sneller te laten drogen en een korst te vormen. Ook werden stoffen zoals alcohol en jodium gebruikt om de wond te reinigen, wat wel desinfecteerde maar ook vaak de huid irriteerde of vertraagde in het genezingsproces.

       

      Tegenwoordig is de aanpak veel zorgvuldiger en vooral gericht op het bevorderen van een optimaal genezingsklimaat. We raden aan om wonden vochtig te houden met speciale wondgels of pleisters, hierdoor regenereren huidcellen sneller en worden littekens vermindert. Daarnaast zijn de hedendaagse antiseptische middelen veel zachter/milder voor de huid en effectiever tegen bacteriën zonder verdere schade aan te richten.

       

      Wat gebeurt er als je jezelf snijdt of valt en de huid is beschadigd

       

      • Bloeding: zodra de huid beschadigd is, begint de wond te bloeden.
      • Bloedstolling: het lichaam stuurt via de bloedbaan bloedplaatjes naar de wond om een bloedstolsel te vormen, hierdoor stopt de bloeding en ontstaat er een korstje.
      • Inflammatoire reactie: witte bloedcellen ruimen bacteriën en vuil op om infecties te voorkomen.
      • Reparatie weefsel: huidcellen beginnen zich te vermenigvuldigen en herstellen samen met het collageen de beschadigde huid.
      • Genezing: na enige tijd vormen de nieuwe huidcellen de buitenste laag van de huid en valt het korstje eraf, vaak blijft er een litteken achter.

       

      Wat zijn de 5 voordelen van de moderne wondzorg?

       

      1. Preventie tegen infectie: een open (niet afgedekte) wond heeft een hoger risico op infectie. Een (eiland)pleister of wondverband beschermt de wond tegen bacteriën en vuil.

       

      1. Minder pijn: droge wonden (korstjes) kunnen pijnlijk zijn door de strakke huid. Hydrogelpleisters en verbanden houden de wond vochtig en verminderen hierdoor pijn en irritatie.

       

      1. Bescherming: onbedekte wonden zijn kwetsbaar en gaan door stoten of wrijving weer snel open. Een pleister of verband beschermt de wond zodat het genezingsproces niet wordt vertraagd.

       

      1. Snellere genezing: onderzoek heeft aangetoond dat wonden sneller genezen in een vochtige wondomgeving. Hydrogelpleisters en verbanden zorgen voor een vochtig wondmilieu en versnellen het genezingsproces.

       

      1. Minder kans op littekens: een vochtig wondmilieu voorkomt uitdroging (korstvorming) van de wond, wat leidt tot minder littekens en een soepelere genezing.

       

      Waarom is een vochtig wondmilieu gewenst?

       

      →  Optimale temperatuur: een afgedekte wond handhaaft een constante temperatuur en bevordert de bloedcirculatie, verhoogt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de wond.

      →  Efficiëntere wondreiniging: in een vochtige omgeving werken witte bloedcellen en immuun cellen efficiënter bij het opruimen van vuil/bacteriën.

        Voorkomen van uitdroging: door het vochtige wondmilieu wordt uitdroging/harde korst voorkomen waardoor de wond sneller geneest.

       

      Wat heeft EVAC u te bieden?

      EVAC heeft een ruim assortiment op het gebied van EHBO. Hieronder vindt u enkele van de meest verkochte artikelen op het gebied van wondzorg.

       

      Desinfectie spray

      Snij- en schaafwonden set

      Zelfklevend fixatiewindsel

      Hydrofiel gaaskompres

      Decifera foam border

      Brandwonden kompres

      Eilandpleisters

      Decifera silicone sheet

      Blarenpleisters

      Absorberend verband

      Hydrogel pleister

      Zalfgaas

       

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking