Uw werkplek en tropische dagen
Is uw werkplek goed bestand tegen de tropische zomerdagen?
De afgelopen weken heeft de zon het kwik in ons land al flink laten stijgen. Op 18 juli noteerde we de eerste officiële tropische dag, maar hoe zorg je er nu voor dat uw personeel het hoofd koel houdt op deze dagen.
Door de hoge temperaturen en een gebrek aan vocht kan een overmatige belasting van het hart en bloedvaten optreden. Deze zogeheten hitte stress heeft als gevolg een verminderde concentratie, uitdroging of een hitte beroerte. In het uiterste geval zou dit zelfs kunnen leiden tot een bedrijfsongeval ten gevolge van de hitte stress.
Hoe herken ik hitte stress bij mijn personeel?
Hitte-uitputting
Een hitte-uitputting is een voorstadium van een hitte beroerte en komt vaak voor bij zware inspanning onder hoge temperaturen. Door de combinatie van zware inspanning en een hoge temperatuur stijgt de lichaamstemperatuur. Dit heeft als gevolg dat een persoon last krijgt van spierkrampen, duizeligheid, braken, hoofdpijn, overmatig zweten en ernstig vermoeid raakt.
Wat te doen bij hitte uitputting?
- Zoek een koele omgeving uit de zon voor het slachtoffer.
- Laat het slachtoffer drinken, zorg hierbij wel dat het drinken niet te koud is.
- Koel eventueel verkrampte spieren.
- Verbeterd de toestand van het slachtoffer niet of is iemand suf, verward, ongecoördineerd of heeft iemand last van evenwichtsstoornissen? Twijfel niet en bel 112!
Hitte beroerte
Bij een hitteberoerte is onmiddellijk intensieve medische zorg nodig. Bij een hitteberoerte raakt de warmteregulatie in de hersenen van het slachtoffer in de problemen. Daardoor kan de lichaamstemperatuur oplopen naar wel 41 graden of hoger. Het slachtoffer kan zich dan verward gedragen, hallucineren, een toeval krijgen of het bewustzijn verliezen. In het uiterste geval kan het voorkomen dat het slachtoffer in een shock terecht komt en de bloedsomloop tot stilstand komt.
Wat te doen bij een hitteberoerte?
- Wanneer het slachtoffer ongecoördineerd is, een evenwichtsstoornis heeft, of suf of verward wordt bel dan 112.
- Wanneer de patiënt na een duurinspanning suf en ongecoördineerd oogt. Check dan zijn temperatuur. Geeft de thermometer een lichaamstemperatuur van 36,5 graden of hoger aan en ziet de patiënt bleek en klam, dan is het zaak om de persoon te koelen. Het koelen kan op verschillende manieren gebeuren:
- Drenk doeken in water met ijs en vervang elke twee minuten de doeken of leg coldpacks in hals, oksels, liezen en eventueel knieholtes.
- Gebruik een ventilator op een natte huid.
- Besproei met koud water met een douchekop of gieter.
- Zorg voor een koele omgeving, laat het slachtoffer overtollige kleding uittrekken.
- Zorg eventueel voor schaduw door een reddingsdeken boven het slachtoffer te houden. Leg geen reddingsdeken op het slachtoffer. Een reddingsdeken mag een oververhit slachtoffer niet raken, hierdoor krijgt de patiënt het alleen maar warmer waardoor de situatie juist verslechterd.
Wat kan ik doen om mijn personeel te beschermen?
Als werkgever heb je natuurlijk het beste met je personeel voor en ook wettelijk gezien ben je als werkgever verplicht te zorgen voor een ‘behaaglijk werkklimaat’. Daarom is het advies om met deze zomerse dagen te zorgen voor een hitteprotocol op de werkvloer. In dit protocol komen de eventuele maatregelen te staan wanneer het kwik te hoog op loopt.
Het schrijven van een hitteplan is in iedere situatie anders en hangt af van de werkzaamheden van het personeel en de mate van inspanning. Het advies is om dit protocol samen met het personeel op te stellen en is het van belang de regels zo duidelijk mogelijk te formuleren.
Een van de gevolgen van de hitte en het werken in warme omstandigheden is het feit dat de concentratie van het personeel verslechtert met alle mogelijke gevolgen van dien. De hitte heeft namelijk ook invloed op onze nachtrust. Door een slechte nachtrust en slaap tekort, bestaat het risico dat het personeel in gedachte af kan dwalen.