De BloedStoppers hebben de taak om het bloeden in een korte tijd te kunnen stoppen. Daarboven wordt natuurlijke wondgenezing ondersteund op een verantwoorde manier en wordt de kans dat het wondje opnieuw bloed verkleind. Het stoppen van bloed met de bloedstoppers is volkomen pijnloos. Een uitkomst dus voor kinderen, maar ook voor volwassenen, senioren, sporthelden, klussers en notoire pechvogels.
Knevelverbanden oftewel tourniquets worden in uiterste nood aangebracht, denk hierbij aan slagaderlijke bloedingen. Een tourniquet is een soort drukverband die spier, weefsels en zenuwen afknelt, waardoor de bloeding onder de aangebrachte plek gestopt kan worden. Iemand kan binnen 3 tot 5 minuten doodbloeden, kom dus direct in actie indien levensbedreigend bloedverlies wordt herkend.
Een grote misvatting bij tourniquets is dat na het plaatsen het specifieke ledemaat altijd geamputeerd moet worden. Dit is bij moderne tourniquets zeker niet het geval, waarbij ze tot wel twee uur om kunnen blijven zitten.
Een knevelverband mag voor maximaal 15 minuten gebruikt worden en mag niet rond de hals aangebracht worden.
Er wordt geadviseerd om de tourniquet ruim boven de bloeding te plaatsen, waarna deze strak moet worden aangedraaid, tot het moment dat de bloeding stop. Zorg dat je spieren ontspannen zijn tijdens het aanbrengen, goede pijnstilling is ten zeerste aanbevolen. Zorg dat je deze goed aandraait; anders bestaat de kans dat tourniquet enkel als stuwband wordt toegepast en hierdoor niet de slagader afknelt. Maak de tourniquet tussentijds niet los. Schrijf ook de tijd op dat de tourniquet is aangebracht.
In het ziekenhuis wordt deze vaak pas losgemaakt nadat de patiënt in een zogenaamde shockroom is gebracht. Hier wordt de tourniquet heel rustig losgedraaid, en als het weer gaat bloeden, terug aangedraaid. In de operatiekamer vindt vervolgens de operatie plaats die ervoor moet zorgen dat alle bloedcircuits weer onder controle komen. De aders worden letterlijk aan elkaar gehecht, door ergens anders in het lichaam een aderbuisje weg te halen. Het uiteindelijke resultaat kan uitlopen op volledig herstel, gedeeltelijk herstel, of amputatie. Het beschadigde zenuwweefsel zorgt vaak voor een langzame genezing, en lange revalidatie met onzekere uitkomst.
Vanaf 1 januari 2021 is het gebruik van een tourniquet en het stoppen van hevige bloedingen of wonden een vast onderdeel binnen het Oranje Kruis examen.
In februari 2022 werd Oekraïne binnengevallen. Tijdens deze vreselijke situatie nam de vraag en druk op levensreddende middelen zoals tourniquets en bloedstoppers enorm toe. Hierbij is het belang, imago en noodzaak van dit middel in rap tempo verandert.